Za:
Nie da się ukryć, że nasi przodkowie nie znali wynalazków typu margaryna, więc spożywali tylko masło – jakoś nie słyszało się wówczas o śmiertelnych chorobach cywilizacyjnych. Masło to także nieocenione źródło witaminy D, tak bardzo potrzebnej naszemu organizmowi. Zawiera także wapń.
Przeciw:
Masło zawiera jednak nasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia zwierzęcego – a ich przecież powinnyśmy dostarczać organizmowi niewiele, a sięgać raczej po tłuszcze roślinne. Jednak udowodniono naukowo, że spożywanie masła może korzystnie wpływać na stan pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2 – choć inni specjaliści temu zaprzeczają. Coraz więcej osób zamienia masło na przykład na olej kokosowy i to właśnie tym drugim smaruje pieczywo. Niektórzy stawiają na miękkie margaryny- lecz skład ich jest niestety niezbyt zachęcający.
Wydaje się, że najlepszy w tym przypadku byłby złoty środek – jeśli masło, to w ograniczonych ilościach!