SKŁADNIKI
- 400 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 200 ml letniego mleka
- 20 g drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek)
PRZYGOTOWANIE
- Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia.
- Drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem.
- Do rozpuszczonych drożdży dodajemy mąkę, sól, roztopione masło i zagniatamy ciasto.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Zioła drobno siekamy.
- Formę keksówkę (25 cm) natłuszczamy i posypujemy mąką.
- Do ciasta dodajemy posiekane zioła i ponownie zagniatamy ciasto.
- Z ciasta odrywamy część wielkości mandarynki, które rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty.
- Pozostałe ciasto formujemy w podłużny chleb i układamy w foremce.
- Chleb smarujemy rozmąconym żółtkiem.
- Na wierzchu układamy wycięte ciasteczka, które również smarujemy żółtkiem.
- Chleb odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.