Przygotowanie: 15 min.
Dla 4 osób:
● 4 mandarynki
● 120 g kremowego serka twarogowego (np. Philadelphia)
● 200 g ugotowanych krewetek (np. tygrysich)*
● 12 małych gałązek koperku
● Pieprz
● Sok s połowy cytryny
Przygotowanie:
Mandarynki umyj i osusz. Odetnij czubki, za pomocą łyżeczki wydrąż miąższ ze środka, przełóż do miski. Odstaw.
Koperek opłucz, osusz, odłóż kilka gałązek do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
Krewetki obierz z pancerzyków, natnij wzdłuż grzbietu, usuń czarną żyłkę. Pokrój w drobną kostkę, skrop sokiem z cytryny. Połącz z miąższem z mandarynek.
Dodaj posiekany koperek i rozgnieciony widelcem kremowy serek, dopraw do smaku pieprzem, delikatnie wymieszaj całość. Tak przygotowanym farszem wypełnij mandarynki. Dopraw do smaku pieprzem, ewentualnie udekoruj gałązką koperku. Wstaw do lodówki do momentu podania.
*Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, możesz dodatkowo doprawić farsz szczyptą pieprzu kajeńskiego.