Czas przygotowania: 25 min
Porcja dla 4 osób
● 4 filety z łososia bez skórki
● 4 łyżki musztardy
● 250 g ziaren quinoa (komosy ryżowej)
● ok. 100 ml oliwy z oliwek
● 1 cytryna Bio
● 1 ząbek czosnku
● 3 czerwone (lub białe) cykorie
● 100 g sałaty (np. batawi, rukoli)
● 100 g kiełków (np. lucerny, rzeżuchy)
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety łososia oczyść, usuń ości i skórkę (jeśli używasz filetów ze skórką). Cytrynę sparz, osusz, zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. Musztardę wymieszaj ze skórką startą z cytryny. Posmaruj nią filety łososia ze wszystkich stron.
Wysyp surowe ziarna quinoa na talerz i obtocz w nich filety z łososia ze wszystkich stron.
Na patelni rozgrzej na średnim ogniu kilka łyżek oliwy z przepuszczonym przez praskę czosnkiem, i usmaż filety z łososia obtoczone w ziarnach quinoa, po około 3 minuty z każdej strony. Przechowaj w cieple.
Cykorię umyj, przekrój na pół, wytnij gorzkie środki, podziel na listki lub potnij w paski. Sałatę umyj, odwiruj i porwij na mniejsze kawałki. Przygotuj winegret: w misce wymieszaj sok z cytryny (około ½ cytryny) z solą i pieprzem, dodaj resztę oliwy, wymieszaj całość trzepaczką.* Dodaj cykorię i rukolę lub inną sałatę i młode kiełki, wymieszaj z winegretem.
Podawaj łososia panierowanego w ziarnach quinoa z sałatą i cykorią.
*Jeśli wolisz winegret z dodatkiem musztardy, możesz dodać łyżeczkę musztardy.