Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Składniki :
● 400 g tofu (miękkiego czyli jedwabistego, lub twardego)
● ok. 80 g mąki z ciecierzycy
● 1 jajko
● ½ łyżeczki sproszkowanego kuminu
● ½ łyżeczki mielonej kolendry
● 1 łyżeczka mielonej papryki
● 1 łyżeczka kurkumy
● 2 szczypty cynamonu
● ½ pęczka natki kolendry
● szczypta pieprzu kajeńskiego
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Jajko ubij trzepaczką, dodaj tofu, wszystkie przyprawy, drobno posiekaną natkę kolendry, sól, pieprz, wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj (zwłaszcza jeśli używasz twardego tofu).
Dodaj mąkę z ciecierzycy, jej ilość dostosuj do rodzaju tofu, którego używasz, do miękkiego tofu potrzeba jej będzie nieco więcej, dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj) całość. Jeśli używasz twardego tofu, możesz uformować kulki zamiast placków.
Podawaj np. z purée ziemniaczanym i innymi warzywami ugotowanymi na parze, lub z kaszą bulgur.