Dziś mam dla Was zupełnie prosty przepis na wegetariańskie placki z tofu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a są bardzo smaczne. Ja przygotowałam je z miękkiego tofu, ale można użyć do ich sporządzenia również twardego tofu, i podać np. z dowolonymi warzywami.
smakifrancji.blogspot.fr
Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min
Składniki :
● 400 g tofu (miękkiego czyli jedwabistego, lub twardego)
● ok. 80 g mąki z ciecierzycy
● 1 jajko
● ½ łyżeczki sproszkowanego kuminu
● ½ łyżeczki mielonej kolendry
● 1 łyżeczka mielonej papryki
● 1 łyżeczka kurkumy
● 2 szczypty cynamonu
● ½ pęczka natki kolendry
● szczypta pieprzu kajeńskiego
● sól, pieprz
Przygotowanie :
Jajko ubij trzepaczką, dodaj tofu, wszystkie przyprawy, drobno posiekaną natkę kolendry, sól, pieprz, wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj (zwłaszcza jeśli używasz twardego tofu).
Dodaj mąkę z ciecierzycy, jej ilość dostosuj do rodzaju tofu, którego używasz, do miękkiego tofu potrzeba jej będzie nieco więcej, dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj) całość. Jeśli używasz twardego tofu, możesz uformować kulki zamiast placków.
Podawaj np. z purée ziemniaczanym i innymi warzywami ugotowanymi na parze, lub z kaszą bulgur.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
-
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Smaki Francji
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach 2017-01-24 07:22:53 2016-11-30 08:23:45