SKŁADNIKI
- 100 gr mąki migdałowej;
- 100 gr masła;
- 100 gr cukru;
- 200 gr gorzkiej czekolady;
- 2 gruszki;
- 2 jaja;
- cukier puder.
PRZYGOTOWANIE
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Miksujemy żółtka z cukrem.
- Stopniowo dodajemy mąkę migdałową oraz przestudzoną czekoladę z masłem, dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy je do ciasta. Całość dokładnie mieszamy.
- Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy.
- Obrane gruszki kroimy na pół, następnie w plasterki i układamy na wierzch ciasta.
- Ciasto pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.