SKŁADNIKI
- 2 piersi z kurczaka
- 100 gr pomidorków
- 1 kg ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- suszone oregano
- świeży rozmaryn
- listki świeżej szałwii
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy.
- Na tarce ścieramy marchewki, pół czerwonej i pół żółtej papryki kroimy w podłużne paski.
- Na każdy filet kładziemy startą marchew, kawałki żółtej i czerwonej papryki, listek szałwii. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.
- Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem. Wykładamy cukinię i paprykę pokrojoną w kawałki, szalotkę w plastry. Warzywa posypujemy solą, pieprzem, suszonym oregano i układamy gałązki świeżego oregano. Warzywa polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i delikatnie mieszamy.
- Na warzywa wykładamy roladki, skrapiamy je oliwą, posypujemy oregano.
- Na koniec przygotujemy ziemniaki. Ziemniaki myjemy, osuszamy i obieramy. Przekrawamy w podłużne plasterki, ale nie do końca. Ziemniak powinien przypominać formą wachlarzyk. Wyciśnięte ząbki czosnku mieszamy z 2 łyżeczkami drobno pokrojonego oregano i 3 łyżkami oliwy. Ziemniaki wykładamy do formy na warzywa obok roladek. Ziemniaki smarujemy przyprawami z zewnątrz i między przekrojonymi plasterkami.
- Na koniec wykładamy pomidorki.
- Roladki z warzywami i ziemniakami pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 40 minut.