Składniki (na kwadratową formę o boku 21 cm):
-
4 kwaśnie jabłka (ok. 700 g)
-
1/2 szklanki wody
-
250 g mąki
-
2 łyżeczki sody oczyszczonej
-
2 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki soli
-
240 g cukru
-
2 jajka
-
130 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
-
50 g rodzynek
Sposób przygotowania:
- Kwaśne jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dolać wodę - gotować aż owoce zmiękną i całkowicie rozpadną się. Ostudzić.
- Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól przesiać razem. Dodać cukier.
- Prażone jabłka zmiksować z jajkami i masłem. Dodać suche składniki, a następnie rodzynki i jabłko deserowe.
- Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka.