Składniki (porcja dla 2 osób):
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- około 1,5 litra bulionu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 główki brokuła
- 5 pieczarek
- 1/2 łyżeczki: bazylii, oregano, słodkiej papryki
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę i czosnek. Podsmażać około 2 minuty po czym dodać kaszę pęczak. Dokładnie wymieszać. Po jednej chochli dolewać powoli bulionu. Gdy kasza wchłonie jedną porcję, należy dolać kolejną. Często mieszać. Czynność należy powtarzać do momentu, aż kasza będzie miękka na zewnątrz a lekko twarda w środku. Dodać sól, pieprz i parmezan. Wymieszać i odstawić.
- Brokuła podzielić na różyczki, pieczarki pokroić w ćwiartki. Brokuł gotować w lekko osolonej wodzie przez maksymalnie 8 minut. Na małej patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki. Po 3 minutach smażenia dodać brokuła i słodką paprykę, bazylię, oregano, sól, pieprz i szczyptę cukru. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić.
- Do głębokiej miski wyłożyć pęczotto, a na to podsmażone warzywa. Posypać dodatkową porcją parmezanu i podawać.
Smacznego! :)