KobiecePorady.pl

Prowansalska zupa z pesto czyli "la soupe au pistou"

Tym razem zapraszam Was do spróbowania słonecznej, przepysznej soupe au pistou czyli zupy z pesto, z której słynie Prowansja, choć wywodzi się ona z Genui. Przyznam, że nie jadam zbyt często zup, ale tę pokochałam od razu. Można ją jeść o każdej porze roku, choć najlepiej smakuje latem i wczesną jesienią, ponieważ przyrządza się ją ze świeżych warzyw: białej i zielonej fasolki, cukinii, pomidorów i ziemniaków, i podaje z pesto przygotowanego ze świeżej bazylii, czosnku, parmezanu i oliwy z oliwek. Pistou oznacza w prowansalskim dialekcie tłuczek od moździerza, w którym przygotowuje się pesto.

Smaki Francji -

Powiązane artykuły

  • Czekoladowy krem wegański z awokado

    Zdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć.

  • Czekoladowy krem wegański z awokado

    Zdrowy deser z udziałem kakao i awokado, bez cukru i w stu procentach wegański. Może również stanowić lekkie a zarazem pożywne śniadanie. Jeśli chodzi o pozostałe składniki typu bób (fasola) tonka, które nie zawsze są łatwo dostępne, możecie je ewentualnie pominąć.

  • Przepis na kakaową tartę z owocami

    Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego  wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników. 

  • Marakuja i mango pod bezową pierzynką

    Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję dopełnia łagodny, słodki smak mango. kładniki odżywcze ukryte w owocach mango i marakui, wysyconych antyoksydantami, witaminami, minerałami i błonnikiem dodatkowo eksponują walory tego deseru. Prosty a zarazem wyszukany, jest to idealny deser na wszelkie okazje i na każdą porę roku, można go z powodzeniem podać latem, jak i na świąteczny stół w grudniu. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, ale latem radzę go podawać schłodzony, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.