Czas przygotowania : 20 min.
Pieczenie: 10 min.
Składniki dla 4 osób :
● 6 owoców marakui
● 2 owoce mango
● 3 białka jajek
● 170 g cukru białego Diamant
● 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
● 16 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Przekrój owoce marakui na połowę, wybierz łyżeczką miąższ z nasionami i przełóż go do miski. Mango obierz ze skórki, a następnie odkrój miąższ wokół pestki, i pokrój go w drobną kostkę, wrzuć do miski, posyp cukrem waniliowym, delikatnie wymieszaj oba owoce.
Owoce przełóż do żaroodpornych ceramicznych kokilek.*
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Przygotuj piankę bezową. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dosypując 100 g cukru. Kiedy białka podwoją objętość, dodaj resztę cukru i ekstrakt z wanilii. Ubijaj, aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna, a następnie przełóż ubitą pianę do szprycy lub rękawa cukierniczego.*
Przykryj pianą owoce, wyciskając ją ze szprycy. Wstaw kokilki na około 10 minut do nagrzanego piekarnika, aż beza się zrumieni. Podawaj na ciepło lub schłodzone (wstaw na 1-2 godz. do lodówki), wedle uznania.
*Typu kokilki do crème brûlée.
** Możesz również użyć łyżki do przykrycia pianą owoców.