Proporcjonalnie do wzrastającej temperatury powinniśmy spożywać więcej płynów, spośród których najlepszym i najzdrowszym wyborem jest woda. Nie wszyscy jednak mając do wyboru szeroką ofertę atrakcyjnych letnich napojów wybierają to co zdrowe. Dodatkowo pysznie wyglądające kolorowe lemoniady i napoje często poza owocami zawierają dużą ilość cukru lub słodzonych syropów. Okazuje się, że różnorodność form podawania wody, sprawia, że chętniej ją spożywamy! Badania przeprowadzone przez agencję badawczą Toluna, wskazują, że użytkownicy ekspresu SodaStream piją dziennie nawet o 43%
(3 szklanki) płynów więcej niż osoby, które go nie posiadają. Tym samym lepiej dbają o odpowiednie nawodnienie organizmu[1]. To z kolei jest odpowiedzialne za uczucie sytości, które pozwala przejść obojętnie obok słodkich i niezdrowych letnich przekąsek i napojów.
Woda smakowa homemade – mniej kalorii w bąbelkach
Rozwiązaniem dylematu może być przygotowana samodzielnie woda smakowa lub lemoniada, które za sprawą owoców lub ziół stanowią niebanalną kompozycję np. woda z imbirem, cytryną i miętą lub w wersji wytrawnej z ogórkiem i melonem. Wystarczy trochę ulubionych owoców – arbuz, maliny, truskawki etc. lub warzyw jak np. ogórek, trochę lodu, jeśli napój ma być zimny i woda gazowana, aby nadać całości orzeźwiającego charakteru. Wodę gazowaną w łatwy i szybki sposób można przygotować dzięki ekspresowi SodaStream, który dodatkowo daje możliwość wyboru stopnia nagazowania – od lekkiego, przez średni, po mocny. Przygotowany wcześniej napój możemy zabierać ze sobą, co dodatkowo pozytywnie odbije się na domowym budżecie.
Poniżej kilka przykładowych przepisów na orzeźwiające napoje z użyciem wody gazowanej:
|
|
|
Garść jeżyn Garść malin Garść poziomek 2 litry wody gazowanej kostki lodu
Owoce ugniatamy, aby wypuściły sok. Następnie łączymy całość z wodą i kostkami lodu. Napój można przyozdobić listkami mięty. |
5 cytryn 10 listków mięty zamrożonych opcjonalnie: 2 łyżki miodu
Wycisnąć sok z cytryn i połączyć go z wodą. Opcjonalnie dodać miód. Do całości dodać kostki lodu
|
½ ogórka kawałek imbiru o długości ½ cytryny
Ogórek zetrzeć na tarce o grubych oczkach, imbir na mniejszych. Razem z cytryną pokrojonaą w plasterki ugnieść owoce np. drewniana łyżką. Całość zalać wodą |
[1] Toluna. US Water study, badanie przeprowadzone na próbie 3 680 osób powyżej 18 r.ż., listopad 2014