Czas przygotowania: 25 min
Smażenie: ok. 5 min.
Porcja dla 4 osób:
Składniki na serek sarassou:
● 200 g śmietankowego serka twarogowego*
● ½ pęczka szczypiorku
● ½ pęczka natki pietruszki (gładkiej)
● 1 ząbek czosnku
● 30 ml octu winnego lub jabłkowego
● 40 ml oleju z orzechów laskowych (lub oleju rzepakowego)
● sól, pieprz
Składniki na placki:
● 3 średnie ziemniaki
● 1 nieduża zielona cukinia
● ½ ząbku czosnku
● 4 łyżki świeżych ziół (np. szczypiorku, natki pietruszki, koperku, trybuli)
● olej do smażenia
● masło do smażenia
Przygotowanie ziołowego serka „sarrasou”:
Umyj, osusz i drobno posiekaj zioła, obierz czosnek i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Połącz zioła i czosnek z serem, dodaj odrobinę octu i olej z orzechów laskowych. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj całość.
Przygotowanie placków:
Ziemniaki zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cukinię umyj, osusz, nie obieraj, zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj ze startymi ziemniakami. Dodaj drobno posiekane zioła, posól; popieprz. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej niedużą ilość oleju (placki nie muszą w nim pływać) z masłem na średnim ogniu, nakładaj porcje masy cukiniowo-ziemniaczanej (około 1 pełna łyżka), formując nieduże płaskie placuszki, i smaż około 3 minuty na złoty kolor, przewróć na drugą stronę i powtórz smażenie. Placki mają być przyrumienione i chrupiące. Przełóż placki na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nich tłuszcz. Podawaj natychmiast, najlepsze, najbardziej chrupiące są prosto z patelni, obok uformuj za pomocą łyżki serek sarassou.
*typu mielony ser twarogowy lub inny serek śmietankowy