Przygotowanie : 30 min
Pieczenie: 35 min.
Chłodzenie: 5 godz.
Składniki dla 4-6 osób.
Składniki na kruche ciasto :
● 250 g mąki + 10 g do podsypania
● 125 g masła + 10 g do formy
● 100 g cukru pudru
● 1 jajko
● 1 szczypta soli
Składniki na krem:
● 4 jajka
● 1 pęczek świeżej mięty
● około 4 limonki (na 20 cl soku)
● 4 g żelatyny w listkach
● 40 g masła
● 140 g cukru białego
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz.
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty (okrągłą lub prostokątną) papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 min. Zdejmij papier z fasolka i piecz jeszcze przez około 10 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotuj krem: listki żelatyny umieść w miseczce i zalej zimną wodą, odstaw na 10 minut. Po tym czasie napęczniałe listki wyjmij z wody i odciśnij. Listki mięty oberwij z gałązek, umyj i osusz. Zetrzyj skórkę z dwóch limonek. Wyciśnij sok z ok. czterech limonek, tak, aby otrzymać 20 cl soku. Podgrzej sok w rondelku z otartą skórką z limonek i listkami mięty (część listów odłóż do dekoracji). Zdejmij z ognia i odstaw na 15 min, a następnie przecedź przez sitko.
Jajka ubij z cukrem (2 min.). Dodaj przecedzony sok z limonek, przelej do małego garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż do zgęstnienia (nie za długo, aby jajka się nie zwarzyły). Zdejmij z ognia i dodaj odciśniętą żelatynę. Chwilę przestudź i dodaj miękkie masło pokrojone na kawałki. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Drobno posiekaj kilka listków mięty i domieszaj je do kremu. Kiedy krem trochę zgęstnieje, wyłóż go na upieczony spód tarty. Wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny, przed podaniem udekoruj listkami mięty i plasterkami limonki.
*Możesz dodać do kremu limonkowego 1-2 łyżki rumu.