KobiecePorady.pl

Przepis na kakaową tartę z owocami

Tarta z owocami to świetna propozycja na letni deser. Przepis jest bardzo prosty i jego wykonanie zajmie krótką chwilę. Tarta wychodzi dość cienka ze względu na brak mąki, więc można podwoić proporcje składników.

Kuchenne innowacje -

Powiązane artykuły

  • Marakuja i mango pod bezową pierzynką

    Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję dopełnia łagodny, słodki smak mango. kładniki odżywcze ukryte w owocach mango i marakui, wysyconych antyoksydantami, witaminami, minerałami i błonnikiem dodatkowo eksponują walory tego deseru. Prosty a zarazem wyszukany, jest to idealny deser na wszelkie okazje i na każdą porę roku, można go z powodzeniem podać latem, jak i na świąteczny stół w grudniu. Smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, ale latem radzę go podawać schłodzony, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.

  • Letnie orzeźwienie w zdrowej wersji homemade? Z SodaStream to możliwe!

    Letnia pora roku i wysokie temperatury powietrza skłaniają do spożywania lekkich i orzeźwiających napojów. Co zrobić kiedy jednak z każdej strony czyhają na nas wakacyjne pokusy, jak np. słodkie lodowe koktajle. Przedstawiamy kilka przepisów, które łatwo można wykonać zarówno w domu, podczas pikniku w ogrodzie czy wakacyjnego wyjazdu. A wszystko to na bazie wody gazowanej, która nawet dobrze znanym smakom nada niecodziennego charakteru.

  • Placuszki z cukinii i ziemniaków z ziołowym serkiem „sarrasou”

    Placuszki z tartej cukinii i ziemniaków, podane z serkiem śmietankowym wymieszanym z ziołami, które Wam dzisiaj proponuję, są zainspirowane regionalnym daniem z Owernii, autorstwa jednego z najlepszych francuskich szefów kuchni Régisa Marcona. Tak przygotowany serek nazywa się w tym regionie Francji „sarrasou”, tradycyjnie do jego przyrządzenia używa się świeżego, miękkiego twarożku ze zsiadłego mleka, sprzedawanego w specjalnych pojemniczkach z dziurkami, umożliwiających odpływanie serwatki. Tego typu ser odstawia się przed użyciem poprzedniego dnia do odsączenia. Ale można go również zastąpić śmietankowym serkiem twarogowym. Placki są niezwykle proste w przygotowaniu, nie dodałam do nich mąki ani jajek i są naprawdę smaczne, idealnie sprawdzą się na letni obiad.

  • Tarta mojito

    Orzeźwiająca tarta o smaku limonki i mięty, zainspirowana słynnym kubańskim napojem – to deser w sam raz na lato! Ja przygotowałam tartę w prostokątnej formie, ale możecie z powodzeniem upiec ją w tradycyjnej okrągłej formie.