Składniki:
- 1 torebka kaszy jaglanej w saszetkach, tj. 100 gram
- 3 łyżeczki kakao
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce - w mojej wersji pomarańcza i brzoskwinia, które idealnie komponują się z gorzkim smakiem kakao
Przygotowanie:
- Ugotować kaszę jaglaną - około 20 minut na małym ogniu.
- Ugotowaną kaszę zblendować - choć może być także w wersji niezblendowanej.
- Ubić jajka i wymieszać z kaszą jaglaną.
- Dodać kakao, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
- Wszystko dokładnie wymieszać aż do uzyskania lepkiej konsystencji.
- Pokroić owoce.
- Ciasto wyłożyć na posmarowaną masłem tortownicę i piec około 20 minut w temperaturze 150 °C.
- Pod koniec pieczenia nałożyć na wierzch ciasta owoce i włożyć jeszcze na około 10 minut do piekarnika.
Smacznego :)