Czas przygotowania: 30 min.
Pieczenie: 35 min
Składniki na tartę o średnicy 24 cm.
Porcje dla 4-6 osób :
Składniki na ciasto (lub gotowe ciasto francuskie):
● 250 g mąki pszennej (najlepiej typu 500 lub 550)*
● 125 g miękkiego masła
● 1 jajko
● Szczypta soli
● ok. 50 ml. wody
Składniki na farsz:
● 150 g wędzonego łososia
● 200 g ricotty
● 3 jajka
● 200 ml śmietany kremówki
● 3 cebulki dymki
● 8 pomidorków koktajlowych
● 2 łyżki kaparów
● 3 gałązki koperku
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotuj ciasto:
w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.** Szybko ugnieć ciasto opuszkami palców, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.***
Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość ok. 5 mm. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką.
Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 min, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Przygotuj farsz:
Plastry łososia pokrój na drobne kawałki, serek ricotta pokrusz. Cebulkę dymkę obierz i drobno posiekaj. Koperek umyj, osusz, drobno posiekaj. W misce ubij trzepaczką jajka ze śmietaną, domieszaj ricottę, pokrojonego łososia, posiekaną dymkę i koperek. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyłóż farsz z łososiem i ricottą na podpieczony spód tarty. Posyp z wierzchu kaparami i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Pod koniec pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i piecz jeszcze przez około 5 minut.
Podawaj na ciepło, najlepiej z sałatą doprawioną sosem winegret.
*Zamiast mąki pszennej, możesz również użyć mąki orkiszowej lub mąki bezglutenowej.
**Wodę dodawaj stopniowo, najlepiej tylko po łyżce wody, sprawdzając konsystencję ciasta. Zbyt duża ilość wody spowoduje, że podczas wałkowania ciasto będzie lepkie.
*** Lub przygotuj ciasto poprzedniego dnia.