Przygotowanie: 25 min
Gotowanie: 20 min
Chłodzenie: 1 godz.
Dla 6 osób:
- 500 g rabarbaru
- 300 g truskawek
- 120 g cukru
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 laska wanilii
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Rabarbar obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół. Pokrojony rabarbar wrzuć do rondla, dodaj laskę wanilii z wyskrobanymi ziarenkami oraz cukier. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, często mieszając.
- Dodaj białe wino i gotuj jeszcze przez 5 minut, mieszając.
- Truskawki umyj, usuń szypułki. Przekrój większe na pół lub na ćwiartki. Wrzuć do rondla i gotuj jeszcze przez 5 minut. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Przelej owoce do miski, wyjmij laskę wanilii, odstaw do całkowitego schłodzenia, a następnie wstaw na minimum godzinę do lodówki.
- Podawaj w miseczkach lub pucharkach mocno schłodzone. Możesz serwować z bitą śmietaną.