Czas przygotowania: 10 min.
Chłodzenie: 2-3 godz.
Pieczenie: 15 min.
Na 4 porcje
Składniki:
- 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki musztardy Dijon
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- sok z ¼ cytryny
- 3 słodkie jabłka
- masło do smażenia
Przygotowanie:
- Filety z łososia umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W płaskim naczyniu wymieszaj oliwę z oliwek, miód, musztardę, czosnek i sok z cytryny. W przygotowanej marynacie obtocz rybę, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Rybę przełóż do naczynia do pieczenia, piecz około 15 minut w temperaturze 190°C.
- W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj jabłka i rozmaryn, duś na małym ogniu około 10 minut, a następnie wyjmij gałązki rozmarynu.
- Upieczonego łososia podawaj z jabłkami, dekorując danie gałązkami rozmarynu lub listkami świeżej mięty.