Czas przygotowania: 15 min
Pieczenie: 45 min
Składniki dla 6-8 osób :
● 175 g masła (lub margaryny)
● 175 g cukru
● 40 g cukru pudru
● 175 g mąki pszennej
● 10 g proszku do pieczenia bio
● 3 jajka
● starta skórka z jednej cytryny (najlepiej organicznej)
● sok z 2 cytryn
● 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Do misy miksera wrzuć masło w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę, sok wyciśnięty i skórkę startą z jednej cytryny. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu.
Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia.
W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch ciasta przygotowanym syropem przy pomocy pędzelka kuchennego i piecz jeszcze przez pięć minut.
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej.