Czas przygotowania: 20 min
Pieczenie: 30 min
Składniki na ok. 10 muffinek:
- 1 mała cukinia
- 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy
- 100 g fety
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mąki pszennej
- 50 g Maizeny
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 10 g proszku do pieczenia bio
- 50 g margaryny Optima Omega 3
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Pieprz kajeński (cayenne)
Przygotowanie :
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami lub użyj silikonowych foremek.
W misce wymieszaj mąkę z maizeną i proszkiem do pieczenia, dodaj pokruszoną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory (odłóż małą część na bok), startą cukinię, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku.* Dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego. Domieszaj łyżkę oliwy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj rozpuszczoną margarynę i mleko, nadal ubijając. Połącz z wcześniej przygotowaną mieszaniną z mąką, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Na wierzch wetknij resztę drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 - 30 minut.
Pozostaw w foremkach jeszcze na ok. 5 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.