Przygotowanie: 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Dla 4 osób :
- 400 g truskawek
- 3 jajka
- 250 g mascarpone
- ok.12 podlużnych biszkoptów ladyfingers
- 120 g cukru
- ¼ cytryny
- sól
Przygotowanie:
- Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem.
- Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. 250 g truskawek pokrój na małe kawałki, posyp 10 g cukru, wymieszaj i wstaw na kwadrans do lodówki.
- Zmiksuj resztę truskawek z sokiem z ćwiartki cytryny i 30 g cukru. Wlej uzyskany coulis z truskawek do szerokiej miseczki.
- Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości, domieszaj mascarpone, ubij całość od uzykania gładkiego kremu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz delikatnie, przy pomocy szpatułki, z kremem z mascarpone.
- Zanurzaj szybko po jednym biszkopcie w coulis truskawkowym i układaj je jeden obok drugiego w szerokich szklankach lub miseczkach. ** Wyłóż na nie warstwę kremu z mascarpone, a następnie kawałki truskawek, po czym na nowo biszkopty i warstwę kremu. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
- Przed podaniem udekoruj truskawkami.
*Możesz również przygotować tiramisu w płaskim naczyniu np. do zapiekania lazanii.
** Lub połówki biszkoptów.