Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Składniki na 4 porcje:
- 380 g rigatoni (lub innego makaronu np. penne)
- 2 pomidory (380g)
- 1 mała czerwona cebula (100g)
- 65 g natki pietruszki
- 90 g fety
Sos z czerwonej papryki :
- 1 mała czerwona papryka (150g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 ml. bulionu warzywnego Bio
Sposób przygotowania:
- Pomidory natnij lekko na krzyż od spodu, zanurz w misce z wrzącą wodą na ok 30-60 sekund, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź.
- Przygotuj sos z czerwonej papryki:
- Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i wstaw przerojoną paprykę do piekarnika na około 15-20 minut, układając ją skórką do góry. Kiedy skórka na papryce przypiecze się na czarno, wyjmij ją, włóż na około 5 minut do plastikowego woreczka, po czym obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zmiksuj paprykę z pozostałymi składnikami sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko.
- Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź.
- W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę i sos z papryki. Posyp pokruszoną fetą. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego lub domieszać do sosu odrobinę papryczki chili (dozuj ją z umiarem, niektóre są bardzo ostre).