Lekkie danie zainspirowane kuchnią śródziemnomorską, idealnie sprawdzi się na letni obiad. Gorąco polecam!
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
Składniki na 4 porcje:
- 380 g rigatoni (lub innego makaronu np. penne)
- 2 pomidory (380g)
- 1 mała czerwona cebula (100g)
- 65 g natki pietruszki
- 90 g fety
Sos z czerwonej papryki :
- 1 mała czerwona papryka (150g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 ml. bulionu warzywnego Bio
Sposób przygotowania:
- Pomidory natnij lekko na krzyż od spodu, zanurz w misce z wrzącą wodą na ok 30-60 sekund, następnie obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź.
- Przygotuj sos z czerwonej papryki:
- Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C i wstaw przerojoną paprykę do piekarnika na około 15-20 minut, układając ją skórką do góry. Kiedy skórka na papryce przypiecze się na czarno, wyjmij ją, włóż na około 5 minut do plastikowego woreczka, po czym obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zmiksuj paprykę z pozostałymi składnikami sosu: bulionem warzywnym, przepuszczonym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem, tymiankiem, octem jabłkowym i sokiem z cytryny, aż do uzyskania gładkiej konsystencji sosu, możesz dodatkowo przetrzeć sos przez sitko.
- Makaron wrzuć do wrzącej wody, i ugotuj według instrukcji na opakowaniu- najlepiej al dente, po czym odcedź.
- W misce wymieszaj makaron rigatoni, pomidory, cebulę, pietruszkę i sos z papryki. Posyp pokruszoną fetą. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać odrobinę pieprzu kajeńskiego lub domieszać do sosu odrobinę papryczki chili (dozuj ją z umiarem, niektóre są bardzo ostre).
Powiązane artykuły
-
Jesień w kuchni: przepisy na smaczne i słodkie obiady
Gdy jesienna plucha nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, nadchodzi doskonały czas na długie gotowanie. Aby mieć lepszy humor, można sięgnąć po dania obiadowe przyrządzone na słodko. Nie muszą to być jednak naleśniki czy podobne do nich dania – na słodko można podać również mięsa.
-
Spaghetti z pesto z buraków
Przepis na doskonałe spaghetti z pesto z buraków
-
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami
Przepis na pieczone roladki z piersi z kurczaka z warzywami i ziemniakami. Palce lizać!
-
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka
Przepis na pyszne na placuszki z piersi kurczaka. Jeśli masz chwilkę to warto zrobić je na obiad. Wszyscy domownicy będa zachwyceni! Satysfakcja gwarantowana.
Smaki Francji
Przepis na pyszne placuszki z piersi kurczaka 2016-10-25 07:43:37 2016-10-24 21:40:34