Kiedyś uwielbiałam klasyczne tiramisu o smaku kawowym, ale trochę mi się przejadło, i przez wiele lat przestałam je jeść, teraz powróciłam do niego, ale wolę je w owocowej wersji, np. z truskawkami. Jeśli nie mieliście okazji spróbować, to gorąco namawiam do wypróbowania mojego przepisu. To idealny deser na lato!
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 20 min
Chłodzenie: 3 godz.
Dla 4 osób :
- 400 g truskawek
- 3 jajka
- 250 g mascarpone
- ok.12 podlużnych biszkoptów ladyfingers
- 120 g cukru
- ¼ cytryny
- sól
Przygotowanie:
- Wyjmij mascarpone z lodówki co najmniej pół godziny przed użyciem.
- Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. 250 g truskawek pokrój na małe kawałki, posyp 10 g cukru, wymieszaj i wstaw na kwadrans do lodówki.
- Zmiksuj resztę truskawek z sokiem z ćwiartki cytryny i 30 g cukru. Wlej uzyskany coulis z truskawek do szerokiej miseczki.
- Jajka rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj do białości, domieszaj mascarpone, ubij całość od uzykania gładkiego kremu. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Połącz delikatnie, przy pomocy szpatułki, z kremem z mascarpone.
- Zanurzaj szybko po jednym biszkopcie w coulis truskawkowym i układaj je jeden obok drugiego w szerokich szklankach lub miseczkach. ** Wyłóż na nie warstwę kremu z mascarpone, a następnie kawałki truskawek, po czym na nowo biszkopty i warstwę kremu. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
- Przed podaniem udekoruj truskawkami.
*Możesz również przygotować tiramisu w płaskim naczyniu np. do zapiekania lazanii.
** Lub połówki biszkoptów.
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
Smaki Francji
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30