Nie ma nic przyjemniejszego jak jedzenie na łonie natury, a wraz z nastaniem latem okazji ku temu na pewno nie zabraknie. Moja propozycja na letnie przyjęcie w ogrodzie i na piknik to muffiny w wersji wytrawnej, z fetą, cukinią i suszonymi pomidorami. Są proste i szybkie w przygotowaniu, więc możecie je upiec przed udaniem się na piknik i zabrać jeszcze ciepłe, lub przygotować je wcześniej i podać na zimno.
smakifrancji.blogspot.fr
Czas przygotowania: 20 min
Pieczenie: 30 min
Składniki na ok. 10 muffinek:
- 1 mała cukinia
- 6 plastrów suszonych pomidorów bez zalewy
- 100 g fety
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mąki pszennej
- 50 g Maizeny
- 2 jajka
- 120 ml mleka
- 10 g proszku do pieczenia bio
- 50 g margaryny Optima Omega 3
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Pieprz kajeński (cayenne)
Przygotowanie :
Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Margarynę rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Foremki do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami lub użyj silikonowych foremek.
W misce wymieszaj mąkę z maizeną i proszkiem do pieczenia, dodaj pokruszoną fetę, drobno pokrojone suszone pomidory (odłóż małą część na bok), startą cukinię, czosnek i bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku.* Dodaj szczyptę pieprzu kajeńskiego. Domieszaj łyżkę oliwy.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
W misce ubij trzepaczką jajka, dodaj rozpuszczoną margarynę i mleko, nadal ubijając. Połącz z wcześniej przygotowaną mieszaniną z mąką, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę przełóż do foremek, wypełniając je do ¾ wysokości. Na wierzch wetknij resztę drobno pokrojonych suszonych pomidorów. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 - 30 minut.
Pozostaw w foremkach jeszcze na ok. 5 minut. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Powiązane artykuły
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepisy na wspaniałe i zdrowe pasztety warzywne
Pasztety warzywne to propozycja nie tylko dla wegetarian! Może to być doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety o dodatkową porcję warzyw. Pasztet doskonale smakuje zarówno z chrzanem, jak i z kleksem żurawiny. Można zjeść go na pajdzie dobrego chleba, a można po prostu zjeść gruby plaster bez żadnych dodatków. Pasztety warzywne nie przypominają w smaku tych mięsnych, ale na pewno nie jest to ich wada. Dzięki temu, że możemy używać tak wiele warzyw i innych dodatków, każdy może znaleźć taki, który mu będzie smakował najbardziej.
-
Przepis na wegetariański omlet z warzywami
Wegetariański omlet z warzywami, a wśród nich szpinakiem, który bardzo dobrze komponuje się z marchewką, papryką i ziemniakami oraz mozzarellą i ricottą. Omlet w takim wydaniu jest bardzo sycący i może stanowić samodzielne danie, które powinno przypaść do gustu nie tylko wegetarianom
Smaki Francji
Przepis na wegetariański omlet z warzywami 2017-07-24 09:44:39 2017-07-23 18:36:31