Prosty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealny na każdą porę roku, do herbaty i do kawy, możecie go również zabrać na piknik. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim.
Czas przygotowania: 15 min
Pieczenie: 45 min
Składniki dla 6-8 osób :
● 175 g masła (lub margaryny)
● 175 g cukru
● 40 g cukru pudru
● 175 g mąki pszennej
● 10 g proszku do pieczenia bio
● 3 jajka
● starta skórka z jednej cytryny (najlepiej organicznej)
● sok z 2 cytryn
● 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Do misy miksera wrzuć masło w kawałkach, dodaj cukier, jajka, przesianą mąkę, sok wyciśnięty i skórkę startą z jednej cytryny. Miksuj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu.
Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia.
W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia.
Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch ciasta przygotowanym syropem przy pomocy pędzelka kuchennego i piecz jeszcze przez pięć minut.
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
Migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki
Przepis na migdałowo-czekoladowe ciasto z gruszkami bez mąki.
-
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła)
Przepis na ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone.
Smaki Francji
Ciasto gruszkowe z białą czekoladą i mascarpone (bez masła) 2016-10-16 07:56:07 2016-10-16 00:06:41