Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 50 min.
Chłodzenie: 8 godz.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g ricotty
- 200 g kruchych ciasteczek maślanych typu sablés lub cookies*
- 100 g masła (lub margaryny)
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 60 g mąki pszennej typ 45
- 50 cl mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- Wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść 50 g masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Ciasteczka maślane zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy, dodaj rozpuszczone masło, dobrze wymieszaj i wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy o średnicy 22- 24 cm, lekko ją ugniatając**.
Zmiksuj ricottę z jajkami, 50 g cukru, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki. Wlej do formy i piecz w piekarniku około 45-50 min. Pozostaw do ostudzenia.
W rondlu zagotuj mleko. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej***. Zdejmij z ognia i dodaj resztę cukru, 60 g mąki, a następnie gorące mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki.
Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady.
* Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka.
** Możesz również wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia.
*** Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną miskę z czekoladą i masłem, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody.
**** Uważaj, żeby podczas gotowania nie powstały grudki, jeżeli jednak tak się stanie, wystarczy, że przetrzesz masę budyniową przez sito.