Tym razem chciałabym Wam zaproponować przepis z ricottą na słodko – lekkie, delikatne ciasto na chrupiącym spodzie, które możecie przygotować na każdą okazję, na przykład na Wielkanoc.
smakifrancji.blogspot.fr
Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 50 min.
Chłodzenie: 8 godz.
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 500 g ricotty
- 200 g kruchych ciasteczek maślanych typu sablés lub cookies*
- 100 g masła (lub margaryny)
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 60 g mąki pszennej typ 45
- 50 cl mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki pszennej
- Wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
W rondlu rozpuść 50 g masła. Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Ciasteczka maślane zmiksuj lub rozgnieć wałkiem na stolnicy, dodaj rozpuszczone masło, dobrze wymieszaj i wyłóż uzyskaną masą dno tortownicy o średnicy 22- 24 cm, lekko ją ugniatając**.
Zmiksuj ricottę z jajkami, 50 g cukru, cukrem waniliowym i 3 łyżkami mąki. Wlej do formy i piecz w piekarniku około 45-50 min. Pozostaw do ostudzenia.
W rondlu zagotuj mleko. Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej***. Zdejmij z ognia i dodaj resztę cukru, 60 g mąki, a następnie gorące mleko. Doprowadź do wrzenia i gotuj, cały czas energicznie mieszając trzepaczką rózgową, aż masa budyniowa zgęstnieje****. Wlej do formy, wstaw na 8 godzin do lodówki.
Wyjmij z formy i podawaj ciasto posypane wiórkami czekolady.
* Możesz je również zastąpić herbatnikami. Najlepiej, żeby były to w miarę chrupiące ciasteczka.
** Możesz również wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia.
*** Zagotuj w garnku wodę i umieść na nim żaroodporną miskę z czekoladą i masłem, tak, aby nie dotykała powierzchni gotującej wody.
**** Uważaj, żeby podczas gotowania nie powstały grudki, jeżeli jednak tak się stanie, wystarczy, że przetrzesz masę budyniową przez sito.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
Smaki Francji
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27