Domowa czekolada (tylko 3 składniki):
- 1/2 szkl oleju kokosowego
- 1/4 szkl kakao lub karobu
- 1/3 szkl płynnego miodu lub do smaku
Dodatki:
- suszone owoce, wiśnie z kompotu, ziarna ekspandowane, orzechy
Przygotowanie:
Do miski przekładam olej. Jeśli nie jest płynny, to wstawiam miskę w większą wypełnioną gorącą wodą i w ten sposób rozpuszczam olej kokosowy. Następnie dodaję kakao i miód. Tak naprawdę ilość zależy od naszych preferencji smakowych. Jeśli lubicie gorzką czekoladę, można dać więcej kakao. Mieszam, żeby składniki się połączyły. Gotową masę przelewam do foremek (u mnie silikonowe mini foremki do babeczek, ale może być też płaskie naczynie) ustawionych na tacy lub blaszce. Dodaję bakalie i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc lub do zamrażarki na minimum 2 godziny. Później pozostaje już tylko łasuchowanie :)