Jeśli wydaje wam się, że przygotowanie czekolady w domu jest skomplikowane, wymaga tysiąca składników, mnóstwa czasu i na pewno się nie uda, koniecznie przeczytajcie ten przepis. Będziecie potrzebowali tylko 3 składników i ulubionych dodatków. Żadnych "E", zero spulchniaczy czy konserwantów, bez cukru, mleka...Mało tego, ubrudzicie tylko jedną miskę, szklankę i łyżkę. Nie będzie potrzebować też specjalnych form - wystarczy płaskie naczynie, czy silikonowe foremki. Zaskoczeni? Koniecznie zróbcie domową czekoladę, a nie sięgniecie już po sklepową.
straszniesmaczne.blogspot.com
Domowa czekolada (tylko 3 składniki):
- 1/2 szkl oleju kokosowego
- 1/4 szkl kakao lub karobu
- 1/3 szkl płynnego miodu lub do smaku
Dodatki:
- suszone owoce, wiśnie z kompotu, ziarna ekspandowane, orzechy
Przygotowanie:
Do miski przekładam olej. Jeśli nie jest płynny, to wstawiam miskę w większą wypełnioną gorącą wodą i w ten sposób rozpuszczam olej kokosowy. Następnie dodaję kakao i miód. Tak naprawdę ilość zależy od naszych preferencji smakowych. Jeśli lubicie gorzką czekoladę, można dać więcej kakao. Mieszam, żeby składniki się połączyły. Gotową masę przelewam do foremek (u mnie silikonowe mini foremki do babeczek, ale może być też płaskie naczynie) ustawionych na tacy lub blaszce. Dodaję bakalie i wstawiam do lodówki najlepiej na całą noc lub do zamrażarki na minimum 2 godziny. Później pozostaje już tylko łasuchowanie :)
Powiązane artykuły
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
strasznie smaczne
W te święta zaskocz słodkościami! 2016-11-29 13:01:50 2016-11-29 12:46:30