Składniki:
- 50 dag wędzonych żeberek
- 30 dag białej kiełbasy
- 4 duże ziemniaki
- 10 dag wędzonego boczku
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- 1/2 l zakwasu na żurek
- 100 ml śmietany 18 % do zup
- 4 jajka
- majeranek
- sól
- pieprz
Opis wykonania:
Żeberka zalewamy wodą około 3 litry, gotujemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, kroimy na pół.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Boczek drobno kroimy i smażymy na złoto, dodajemy do wywaru. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu rumienimy mąkę dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W razie potrzeby możemy lekko posłodzić by złagodzić smak. Dodajemy pokrojoną na grubsze plasterki kiełbasę i jeszcze chwilkę gotujemy. Śmietanę rozprowadzamy w wielkiej ilości zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Żurek wlewamy do miseczek dodajemy jajko możemy posypać posiekaną natką pietruszki :).