Wielkanocny żurek, pyszny i efektownie podany w chlebie zachwyci niejednego domownika i gości.
gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com
Składniki:
- 50 dag wędzonych żeberek
- 30 dag białej kiełbasy
- 4 duże ziemniaki
- 10 dag wędzonego boczku
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- łyżka mąki
- 1/2 l zakwasu na żurek
- 100 ml śmietany 18 % do zup
- 4 jajka
- majeranek
- sól
- pieprz
Opis wykonania:
Żeberka zalewamy wodą około 3 litry, gotujemy około 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Następnie wyciągamy i kroimy na kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy, kroimy na pół.
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na patelni i dodajemy do wywaru. Boczek drobno kroimy i smażymy na złoto, dodajemy do wywaru. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu rumienimy mąkę dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas, doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem. W razie potrzeby możemy lekko posłodzić by złagodzić smak. Dodajemy pokrojoną na grubsze plasterki kiełbasę i jeszcze chwilkę gotujemy. Śmietanę rozprowadzamy w wielkiej ilości zupy i wlewamy do niej, mieszamy. Żurek wlewamy do miseczek dodajemy jajko możemy posypać posiekaną natką pietruszki :).
Powiązane artykuły
-
Przepis na zupę krem ze szparagów, szpinaku i bazylii - idealna na Wielkanoc
Przepis na wielkanocną zupę krem ze szparagów, szpinaku i bazylii.
-
Przepis na bezglutenowy żurek na zakwasie ryżowym
Udało się ! :) Zapominam o rocznej tęsknocie za uwielbianą przeze mnie zupą . Teraz mogę się opychać do woli. Sama zupa jest prosta w wykonaniu, problemem jest jej intensywny i ujmujący kwaśny posmak. Jest już kilka zacnych pomysłów na stworzenie bezglutenowej wersji: woda z kiszonych ogórków, kromki chleba czy sok z cytryny. Postawiałam na tradycję czyli zakwas! Na pierwszą próbę wybrałam mąkę ryżową. Żur z takiego zakwasu wychodzi delikatny w smaku, niektórym może bardziej przypominać barszcz biały.
-
Przepis na zupę chrzanową z wołowiną i jajkiem poche
Zupa chrzanowa to taka alternatywa dla tradycyjnego żurku. Nieco ostrzejsza, nieco inna, wzbogacona o mięciutką wołowinę. Szybka w przygotowaniu i mega smaczna. Żółtko, które rozlewa się do zupy sprawia, że staje się ona odrobinę bardziej gęsta i jest tą kropką nad i nadająca głęboki smak.
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem
Jajka na bogato :) Faszerowane łososiem. Pyszne. Proste. Polecam.
Gotowanie i pieczenie i love it
Przepis na jajka faszerowane łososiem 2017-03-02 09:31:53 2017-03-01 21:08:50