Udało się ! :) Zapominam o rocznej tęsknocie za uwielbianą przeze mnie zupą . Teraz mogę się opychać do woli. Sama zupa jest prosta w wykonaniu, problemem jest jej intensywny i ujmujący kwaśny posmak. Jest już kilka zacnych pomysłów na stworzenie bezglutenowej wersji: woda z kiszonych ogórków, kromki chleba czy sok z cytryny. Postawiałam na tradycję czyli zakwas! Na pierwszą próbę wybrałam mąkę ryżową. Żur z takiego zakwasu wychodzi delikatny w smaku, niektórym może bardziej przypominać barszcz biały.
rybka bezglutenowa
Przepis na 4 porcje
Potrzebujemy:
ZAKWAS
- 3 duże łyżki mąki ryżowej
- 300 ml lekko gazowanej wody
- 2 ząbki czosnku ( przepołowione)
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta brązowego cukru
PONADTO
- 2 bezglutenowe kiełbasy, pokrojone
- większa cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400-600 ml rosołu, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
- łyżka kwaśnej śmietany 12 %
- 2 ugotowane jajka
- majeranek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Odmierzamy składniki na zakwas, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w bardzo ciepłym miejscu na minimum 3 pełne dni.
2. Gdy zakwas bąbelkuje i ma kwaśny zapach to oznaka, że jest gotowy. Zabieramy się za zupkę. Na patelni przesmażamy kiełbasę z cebulą oraz czosnkiem. Z zakwasu wykładamy czosnek, liście i ziele. W garnku mieszamy cały zakwas z rosołem i podgrzewamy, nieustannie mieszając tak aby nie powstały grudki.
Zagotowana zupa zgęstnieje, ja uwielbiam gęsty i intensywny żur. Jeżeli preferujecie rzadszy to należy dodać dodatkową porcje rosołu. Do zupy dokładamy kiełbasę, całość doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem. Śmietanę mieszamy z porcją gorącej zupy i przelewamy do garnka. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Smacznego !
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku
Przepis na pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku.
rybka bezglutenowa
Przepis na pasztet z cukinii, orzechów włoskich i szpinaku 2017-04-11 08:52:17 2017-04-06 11:28:53