O czym pamiętać robiąc falafel idealny?
-
Przede wszystkim robimy je z namoczonej ciecierzycy. Nie możemy jej ani gotować, ani używać tej z puszki.
-
Ciecierzyca musi być zmielona w maszynce do mielenia, aby ciecierzyca z łatwością się kleiła. Używanie blendera nie daje nawet w przybliżeniu takiego efektu
-
Dzięki szczypcie sody dodanej do namoczonej ciecierzycy kotleciki wychodzą bardzo delikatne, ponieważ soda przyspiesza proces smażenia strączków.
PRZEPIS NA FALAFEL
Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy;
- 1 mała cebulka;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i kolendry;
- 1 łyżeczka mielonego kuminu;
- 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry;
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/2 łyżeczki chili;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1 łyżeczka soli;
- rzepakowy olej do smażenia;
- kasza kukurydziana do obtoczenia.
Przygotowanie:
-
Ciecierzycę zalewamy na noc zimną wodą. Następnie odcedzamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa wraz z obraną cebulą.
-
Do zmielonej masy dajemy natkę, sodę, sól i resztę przypraw.
-
Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy 1-2 łyżki wody. Tyle, aby masa łatwo utrzymywała kształt gdy ściśniemy ją w dłoni.
-
Masę przykrywamy i odstawiamy przynajmniej na pól godziny do lodówki.
-
Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej. Powinno go być 2-3 centymetry.
-
Nabieramy po łyżce masy i formujemy dokładnie ściskając małe, lekko spłaszczone kulki lub placuszki.
-
Obtaczamy w kaszy kukurydzianej.
-
Falafele wrzucamy na gorący olej i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, a następnie osączamy na papierowym ręczniku.
-
Podajemy z kaszą, ryżem, z warzywami lub z ulubionym sosem na przykład czosnkowym.