SKŁADNIKI
- 750 g mięsa mielonego z kurczaka
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- natka pietruszki
- szczypiorek
- suszone oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Podłużną formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Mięso mieszamy z cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, pokrojonym drobno szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.
- Cukinię i marchew kroimy w podłużne cienkie plastry.
- Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa, po czym kładziemy plastry cukinii.
- Na cukinię wykładamy kolejną porcję mięsa, którą przykrywamy plastrami marchwi.
- Marchew przykrywamy ostatnią porcją mięsa.
- Pulpet przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w kąpieli wodnej 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut.
- Pulpet jest gotowy, gdy patyczek po włożeniu jest suchy.
- Pulpet możemy udekorować plastrami cukinii i marchwi.