SKŁADNIKI
Ciasto
- 100 g ciasteczek amaretti
- 150 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 jaja
- szczypta soli
Krem amaretto
- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 50 g ciasteczek amaretti
- 25 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka likieru amaretto
Dekoracja
- ciasteczka amaretti
- płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE
- Ciasteczka amaretti mielimy na pył. Mieszamy z mąką, cukrem i szczyptą soli. Dodajemy rozpuszczone masło oraz roztrzepane jajka. Ciasto szybko wyrabiamy.
-
Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny.
-
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciasto wykładamy do formy o średnicy 10 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, dociskając jego brzegi do foremki. Ciasto pieczemy ok. 20-25 minut.
-
W międzyczasie przygotowujemy krem amaretto. Zagotowujemy mleko. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz 1 łyżkę likieru. Stopniowo wlewamy gorące mleko. Masę przelewamy do garnuszka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Krem ciągle mieszamy, najlepiej trzepaczką i gotujemy aż zgęstnieje. Na koniec do kremu dodajemy masło oraz pokruszone drobno ciasteczka. Krem dokładnie mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy ok. 1 godz.
-
Mazurek dekorujemy kremem, ciasteczkami oraz płatkami migdałowymi.