SKŁADNIKI
Tarta
- 3 marchewki
- 3 cukinie
- ciasto francuskie
- sól, pieprz
- olej z oliwek
Sos mornay
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 100 ml śmietany
- 1 żółtko
- 50 g sera emmentaler
- gałka muszkatałowa
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Sos Mornay
- W szerokim garnku robimy zasmażkę: rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy, zasmażka nie może się zrumienić.
- Podgrzewamy mleko ale nie gotujemy. Powoli wlewamy do zasmażki, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Gotujemy ok. 5 min od czasu do czasu mieszając.
- W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z żółtkiem i powoli dodajemy do sosu, mieszamy.
- Na koniec dosypujemy starkowany ser, mieszamy i na małym ogniu gotujemy 5 min. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby na górze sosu nie powstał "kożuch".
Tarta
- Z marchwi i cukinii obieraczką wykrawamy cienkie podłużne plasterki.
- Z marchwi i cukinii robimy ruloniki, na plaster marchwi nakładamy plaster cukinii, całość rolujemy.
- Na ciasto francuskie wylewamy sos i układamy ruloniki z warzyw.
- Ułożone warzywa w rulonikach smarujemy oliwą z oliwek.
- Tartę pieczemy ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.