SKŁADNIKI
- 6 jaj
- 1 łyżka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1 listek laurowy
- 1 sucha papryczka chili
- 5 gałązek natki pietruszki
- 3 gałązki koperku
- 40 g soli
PRZYGOTOWANIE
- Ugotowane na twardo jajka przelewamy zimną wodą, odstawiamy do wystygnięcia. Skorupkę jajka delikatnie obstukujemy w kilku miejscach.
- Zagotowujemy 1 litr wody z dodatkiem soli, listka laurowego, ziaren kolendry, białego pieprzu i papryczki chili. Marynatę odstawiamy do wystygnięcia.
- Do dużego słoja wkładamy jajka, natkę pietruszki oraz koperek. Na koniec wlewamy marynatę. Słój zamykamy i umieszczamy w lodówce. Jajka marynujemy ok. 2-3 dni.
- Zamarynowane jajka obieramy i podajemy np. z majonezem i szczypiorkiem.