BARSZCZ NA ŻURKU
Składniki:
- 1 porcja rosołowa
- 3 buraki
- Włoszczyzna bez kapusty
- ½ l żuru
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 kostki rosołowe
- Ząbek czosnku, pieprz, sól, maggi
Sposób przygotowania:
- Z porcji rosołowych, warzyw i kostek gotujemy wywar.
- Oddzielnie gotujemy pokrojone buraki.
- Z wywaru wyjmujemy warzywa i mięso, wlewamy żur i rozrobioną w odrobinie wody śmietanę.
- Zagotowujemy, dodajemy przecedzony wywar z buraków. Nie gotujemy.
- Barszcz doprawiamy przeciśniętym czosnkiem i przyprawami.
- Podajemy z ziemniakami.
BARSZCZ ZABIELANY
Składniki:
- 1 litr wywaru z porcji rosołowych
- 60 dag buraków
- 1 kg młodych, ugotowanych ziemniaków
- Pęczek koperku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietany 30%
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki octu
- Sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć i ugotować w skórce do miękkości. Miękkie buraki zalać zimna wodą , obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Starte buraki zalać 750 ml gorącej wody, doprowadzić do wrzenia i dodać ocet.
- Zdjąć z ognia i przecedzić. Odrobinę buraków można zostawić.
- Do wywaru z porcji rosołowych dodać wywar z buraków, zagęścić zawiesiną z mleka i mąki, dodać cukier, sól, majeranek . Zagotować, a następnie dodać zahartowaną śmietanę.
- Ugotowane ziemniaki porozkładać do talerzy, zalać gorącym barszczem i posypać koprem.
- Dodatkowo można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem.