SKŁADNIKI
- 250 g filetu z łososia bez skóry
- 100 g wędzonego łososia
- 200 ml śmietany
- 1 cytryna
- świeży imbir
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być kremowa, bez grudek.
- Formę do pieczenia o wymiarach 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę masy, na której układamy plastry cienko pokrojonego wędzonego łososia. Całość przykrywamy drugą porcją masy łososiowej.
- Formę z pasztetem wkładamy do większej formy napełnionej wrzącą wodą. Pasztet pieczemy pod przykryciem w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Pasztet przed podaniem schładzamy ok. 1-2 godzin.