Przepis na pasztet z łososia.
SKŁADNIKI
- 250 g filetu z łososia bez skóry
- 100 g wędzonego łososia
- 200 ml śmietany
- 1 cytryna
- świeży imbir
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Filet z łososia blendujemy na jednolitą masę. Do łososia dodajemy otartą skórkę z cytryny, 1 cm startego imbiru oraz śmietanę. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna być kremowa, bez grudek.
- Formę do pieczenia o wymiarach 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wylewamy połowę masy, na której układamy plastry cienko pokrojonego wędzonego łososia. Całość przykrywamy drugą porcją masy łososiowej.
- Formę z pasztetem wkładamy do większej formy napełnionej wrzącą wodą. Pasztet pieczemy pod przykryciem w kąpieli wodnej ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Pasztet przed podaniem schładzamy ok. 1-2 godzin.
Powiązane artykuły
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepis na domowy pasztet
Ten pasztet można zrobić nie tylko z okazji Wielkanocy, ale i na co dzień, do chleba. Jest pyszny i przede wszystkim "swojski". Z pewnością przypadnie Wam do gustu :)
-
Przepis na jajka marynowane w przyprawach
Przepis na jajka marynowane w przyprawach.
-
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami.
Magda (La grande e la piccola cu
Przepis na szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami 2017-04-05 07:30:00 2017-04-04 18:25:33