Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 12 godz.
Dla 6 osób:
Panna cotta:
- 500 ml śmietany kremówki
- 300 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 120 g cukru*
- 8 g żelatyny w listkach
Coulis z owoców jagodowych:
- 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 80 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 60 g cukru*
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą (całkowicie je zanurzając) przez około 10 minut, aż zrobi się bardzo miękka. Śmietanę podgrzej w rondelku z rozciętą wzdłuż laską wanilii, ostrzem noża wyskrobując z niej ziarenka. Dolej mleko i wsyp 120 g cukru, i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę wanilii.
- Wyciśnij żelatynę, i wrzuć ją do rondelka (po zdjęciu z ognia). Dobrze wymieszaj trzepaczką.
- Wlewaj do 6 szklanych kokilek (lub do silikonowych foremek), uprzednio opłukanych zimną wodą (nie wycierając ich). Przestudź i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Odłóż kilka owoców do dekoracji, z reszty owoców przygotuj sos coulis.Owoce, najlepiej lekko rozmrożone, zagotuj w rondelku z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę wody, podgrzewaj przez około 5- 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zmiksuj uzyskaną masę owocową, po czym przetrzyj uzyskany sos przez sito o drobnych oczkach, i odstaw do schłodzenia.**
- Tuż przed podaniem zanurz na chwilę kokilki w gorącej wodzie, aby łatwiej wyjąć z nich pannę cottę, przy pomocy ostrego noża oddziel ją od krawędzi kokilek, wyłóż na małe talerzyki, udekoruj owocowym coulis, pozostałymi rozmrożonymi owocami, listkami mięty, resztę sosu podaj osobno.
*Białego lub brązowego.
** Możesz również bezpośrednio przetrzeć owoce przez sito, bez uprzedniego miksowania ich, ale jest to nieco bardziej pracochłonne, za to uzyskany sos jest gęstszy, ja osobiście wolę tę opcję.