Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 15 min
Dla 4 osób (około 12 muffinek):
- 180 g cukru
- 72 g mąki pszennej
- 140 g gorzkiej czekolady
- 140 g miękkiego masła + 40 g do wysmarowania foremek
- 5 jajek
- 50 g jagód (mrożonych lub świeżych)
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C.
- W misce wymieszaj mąkę i cukier. Czekoladę z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.*
- Kiedy czekolada dokładnie się rozpuści, zdejmij ją z ognia i odstaw na chwilę do schłodzenia (w temperaturze pokojowej). Jajka ubij trzepaczką i połącz je z rozpuszczoną czekoladą z masłem. Dodaj mąkę wymieszaną z cukrem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Wlewaj przygotowaną masę do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek do muffinek. Następnie nałóż jagody na wierzch każdej z muffinek, lekko naciskając z wierzchu.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku 15 minut. Muffinki muszą być upieczone, ale wewnątrz miękkie, a czekolada powinna w środku pozostać lekko płynna. Możesz sprawdzić ostrzem noża: powinno na nim zostać trochę ciasta.
- Podawaj najlepiej na ciepło lub lekko przestudzone.
*W misce żaroodpornej umieszczonej nad garnkiem z gotującą wodą, tak, aby dno miseczki nie dotykało wody.