SKŁADNIKI
- 1 kg cukinii
- 200 g szpinaku
- 100 g orzechów włoskich
- 30 g parmezanu
- 75 g bułki tartej
- 2 jaja
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml mleka
- 1 łyżka płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cukinię kroimy w cienkie plasterki.
- Mleko podgrzewamy i zalewamy nim bułkę tartą.
- Na 2-3 łyżkach oliwy podsmażamy cukinię (ok. 10 minut).
- Cukinię rozgniatamy widelcem. Odstawiamy cukinię do wystygnięcia trzymając na sicie ok. 10 minut, po czym delikatnie odsączamy.
- Cukinię przekładamy do miski, dodajemy jajka, zmielone orzechy włoskie, zmielone płatki owsiane, parmezan i wyciśniętą bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Na 2 łyżkach masła podsmażamy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone i szpinak.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Na dnie formy układamy połowę masy z cukinii, a na niej szpinak. Przykrywamy drugą połową masy z cukinii, wyrównujemy wierzch.
- Formę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w kąpieli wodnej 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie odkrywamy formę z folii aluminiowej i dalej kontynuujemy pieczenie przez 10-15 minut.