KobiecePorady.pl

Przepis na prosty żurek na domowym zakwasie

Do niedawna wydawało mi się, że ugotowanie żurku, to wielka sztuka. Omijałam go szerokim łukiem, pewna, że mi nie wyjdzie. W sumie nie wiem czego się obawiałam :) Jest to zupa niesamowicie prosta do przygotowania, praktycznie gotuje się sama :) Przepis oparłam o rady mojej mamy :)

Marta -

Powiązane artykuły

  • Jak nie popełniać błędów podczas gotowania? Czyli 8 zbędnych czynności

    Niektóre z czynności wykonywanych w kuchni nie mają żadnego uzasadnienia, a pomimo to większość polskich kobiet i panów domu wykonuje je niemalże codziennie. Poniżej znajduje się lista 8 najczęstszych kuchennych „grzeszków”. Rezygnując z nich, można przyrządzać smaczniejsze potrawy, jeść zdrowsze produkty i oszczędzić czas na przyjemności.

  • Schab w galarecie nadziewany pastą jajeczną (po warszawsku)

    Schab w galarecie nadziewany pastą jajeczną to pomysł na rodzinną kolację, imprezę czy świąteczny stół. Dobrze smakuje i ciekawie się prezentuje. Jest przy nim trochę pracy, ale wszystkie czynności możemy rozłożyć w czasie. Samo mięso można przygotować dzień wcześniej, podobnie jak bulion na galaretę, czy ugotować jajka. Potem, złożenie składników w całość zajmie nam już chwilę.

  • Przepis na domowy zakwas na żurek

    Domowy zakwas jest bardzo prostu w przygotowaniu, potrzeba jedynie trochę cierpliwości, ponieważ jego powstawanie trwa około 4-6 dni. Gotowy zakwas powinien ładnie pachnieć i mieć kwaskowaty posmak. Jak dla mnie przypomina wodę z kiszonych ogórków ;)

  • Przepis na leczo z kurczakiem

    Leczo z kurczakiem można podać na obiad lub ciepłą kolację. Zdrowe, nie tuczące i bardzo szybkie do przygotowania.