Ciasto:
- 6 białek
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g zmielonych biszkoptów
- szczypta soli
Masa:
- 125 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 50 g chałwy waniliowej
- 1 łyżka cukru pudru
- dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g)
Wykonanie:
1) W misce zmieszać: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty.
2) Białka ubić ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie do białek dodać cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując.
3) Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość ok. 15 cm. Każdy blat piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wystudzić.
4) Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Chałwę pokruszyć i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką.
5) Na pierwszy blat wyłożyć dżem i rozsmarować go po całej powierzchni. Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć masę chałwową. Rozsmarować ją na bokach i wierzchu. Udekorować i włożyć do lodówki.