Ciasto Królewskie to ciasto bakaliowe z dżemem porzeczkowym i masą chałwową w kształcie pisanki. Smakuje genialnie i z pewnością zrobi furorę na wielkanocnym stole.
                                        www.ale-ciachoo.pl
Ciasto:
- 6 białek
 - 2 łyżki cukru pudru
 - 100 g zmielonych orzechów włoskich
 - 100 g zmielonych migdałów
 - 50 g zmielonych biszkoptów
 - szczypta soli
 
Masa:
- 125 g serka mascarpone
 - 1/2 szklanki śmietany kremówki
 - 50 g chałwy waniliowej
 - 1 łyżka cukru pudru
 - dżem z czarnej porzeczki ( ok. 140 g)
 
Wykonanie:
1) W misce zmieszać: zmielone orzechy włoskie, zmielone migdały i zmielone biszkopty.
2) Białka ubić ze szczyptą soli za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie do białek dodać cukier puder i porcjami zmieszane, zmielone bakalie, cały czas miksując.
3) Ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą część ciasta wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształt pisanki - max. długość ok. 25 cm, max szerokość ok. 15 cm. Każdy blat piec ok. 35 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wystudzić.
4) Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem mikserem na sztywno. Chałwę pokruszyć i wymieszać z serkiem mascarpone. Następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietanką.
5) Na pierwszy blat wyłożyć dżem i rozsmarować go po całej powierzchni. Przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć masę chałwową. Rozsmarować ją na bokach i wierzchu. Udekorować i włożyć do lodówki.
Powiązane artykuły
- 
                        
    
    
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
 - 
                        
    
    
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
 - 
                        
    
    
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
 - 
                        
    
    
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
 
ALE Ciachoo!
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27