Przepis na 4 porcje
Potrzebujemy:
ZAKWAS
- 3 duże łyżki mąki ryżowej
- 300 ml lekko gazowanej wody
- 2 ząbki czosnku ( przepołowione)
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta brązowego cukru
PONADTO
- 2 bezglutenowe kiełbasy, pokrojone
- większa cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 400-600 ml rosołu, bulionu warzywnego lub ewentualnie wody
- łyżka kwaśnej śmietany 12 %
- 2 ugotowane jajka
- majeranek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Odmierzamy składniki na zakwas, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w bardzo ciepłym miejscu na minimum 3 pełne dni.
2. Gdy zakwas bąbelkuje i ma kwaśny zapach to oznaka, że jest gotowy. Zabieramy się za zupkę. Na patelni przesmażamy kiełbasę z cebulą oraz czosnkiem. Z zakwasu wykładamy czosnek, liście i ziele. W garnku mieszamy cały zakwas z rosołem i podgrzewamy, nieustannie mieszając tak aby nie powstały grudki.
Zagotowana zupa zgęstnieje, ja uwielbiam gęsty i intensywny żur. Jeżeli preferujecie rzadszy to należy dodać dodatkową porcje rosołu. Do zupy dokładamy kiełbasę, całość doprawiamy solą pieprzem oraz majerankiem. Śmietanę mieszamy z porcją gorącej zupy i przelewamy do garnka. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Smacznego !