KobiecePorady.pl

Przepis na zupę krem - dla każdego coś dobrego!

Zupa krem to doskonały pomysł na pożywny i rozgrzewający posiłek w chłodne dni. Zmiksowana zupa ma wspaniałą, jedwabistą konsystencję i jest to delikatne i eleganckie danie. Krem można przygotować z selera, dyni, pieczarek, pomidorów, brokułów czy ziemniaka. Każde warzywo idealnie nadaje się na taką zupę. Wystarczy jedynie odrobina fantazji, dobranie ulubionych składników i miłe towarzystwo przy stole.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Marzenie mrówkojada - szybki makowiec bez mąki

    Pod tą śmieszną nazwą kryje się przepyszne ciasto makowe z jabłkami i kaszą manną, przypominające swoim wyglądem mrowisko:) To idealny zamiennik tradycyjnego drożdżowego makowca, którego zrobienie zabiera mnóstwo czasu i energii.

  • Fasolka szparagowa w nowej odsłonie. Genialny dodatek do każdego obiadu

    Wielu z nas z utęsknieniem czeka na pierwsze dni lata, a wraz z nim na początek sezonu na pyszne warzywo strączkowe, którym jest fasolka szparagowa. Fasolki szparagowej nie można jeść na surowo, gdyż zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Bardzo ważne jest, aby fasolkę gotować w niewielkiej ilości wody, a najlepiej na parze, gdyż wtedy straci mniej cennych składników i zachowa więcej smaku. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej: żółta, która charakteryzuje się kremowym, delikatnym smakiem, a w dodatku jest bogata w potas i fosfor oraz fasolka zielona, która jest bardziej wyrazista w smaku. Zielona fasolka zawiera spore ilości witaminy A i kwasu foliowego oraz żelaza. Na szczęście nie musimy się ograniczać i możemy gotować raz jedną, a raz drugą. Aby nam się nie znudziła tradycyjna fasolka z masłem i zrumienioną bułką, warto wypróbować inne sposoby jej przygotowania.

  • Przepis na zaskakujące babki w rumie (Babà al rhum)

    Przepis na pyszne babeczki  z dodatkiem rumu. Takie słodkości będą spisywały się jako przystawki na imprezę, czy na przyjęcie. Są proste w wykonaniu, a efekt końcowy zachwyca! 

  • Tajemnica popularności curry - fenomenalna przyprawa, której nie może zabraknąć w Twojej kuchni

    O curry słyszeli wszyscy, ale czy równie wszyscy tą przyprawę używają, to już inna sprawa. Curry to nie pojedyncza przyprawa, to jedna z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie. Wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to: kolendra, imbir, czosnek, chilli, pieprz, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon i kminek. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych przypraw świata. Dlaczego? Wpływa nie tylko na smak i zapach potraw, ale także trawienie, metabolizm, czy nawet choroby. Kurkuma działa przeciwzapalnie, kumin - przeciwnowotworowo, chili - pobudza metabolizm, cynamon - pomaga w chorobach wirusowych, imbir - świetny jest na niestrawność, dodaje energii i również podkręca metabolizm, a kolendra jest przeciwbakteryjna. W niektórych odmianach kuchni indyjskiej, curry oznacza danie, które przypomina zupę z jogurtu, na bazie masła klarowanego, przypraw i cieciorki. Pozostałe regiony świata, od Anglii aż do Tajlandii, używają tego terminu jako określenie mięsa lub warzyw ugotowanych w pikantnym sosie. Czy nie brzmi to zachęcająco? Ten kto nie ma tej potrawy w domu niech koniecznie wpisze ją na listę zakupów! Curry idealnie komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem i rybami, ale znakomite jest również do przyrządzania dań wegetariańskich.