ZUPA KREM Z DYNI Z MLEKIEM KOKOSOWYM
Składniki:
- 500 g kawałka dyni
- puszka mleczka kokosowego
- 2 marchewki
- mały seler
- 1 większy ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- 4 łyżki oleju
- 1 l wody lub bulionu
- 1-2 łyżeczki przyprawy garam masala
- łyżeczka curry
- sól do smaku
- garść pestek dyni i słonecznika
Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy w kostkę. Dynię obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i również kroimy na kawałki.
2. W garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy marchewkę.
3. Po około 5 minutach dodajemy ziemniaka, starty na tarce korzeń imbiru i czosnek. Następnie dodajemy selera.
4. Wsypujemy pokrojoną dynię. Przyprawiamy curry, garam masala i solą.
5. Wlewamy mleczko kokosowe. Mieszamy wszystko i zalewamy wodą.
6. Przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
7. Wszystko miksujemy na gładki krem i ewentualnie doprawiamy do smaku.
8. Podajemy z prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i dyni.
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW Z SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki wywaru warzywnego
- 1 duża marchewka
- 3 ziemniaki
- 50 g sera pleśniowego niebieskiego (typu gorgonzola)
- sól , pieprz
- 4 łyżki prażonych pestek słonecznika, grzanki
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczamy w garnku i dodajemy posiekaną drobno cebulkę, a następnie plasterki czosnku. Delikatnie rumienimy i dodajemy różyczki brokułu.
2. Po kilku minutach zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem razem z kawałkami marchewki oraz pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
3. Pod koniec gotowania ,gdy warzywa będą już miękkie dodajemy ser pleśniowy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia.
4. Zupę miksujemy na gładką masę.
5. Podajemy z prażonymi pestkami słonecznika oraz grzankami.
ZUPA KREM Z POMODORÓW Z BAZYLIĄ
Składniki:
- 1 puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 500 ml bulionu drobiowo-warzywne
- połowa pęczka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- jogurt naturalny
- sól, cukier i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oliwie rondlu. Gdy zmięknie dodajemy lekko poszatkowaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Chwilę później dodajemy pomidory z puszki i bulion. Całość gotujemy około 40 minut.
3. Po tym czasie zawartość rondla miksujemy blenderem na gładki krem. Na koniec doprawiłam solą, pieprzem i cukrem.
4. Krem możemy podawać z grzankami lub makaronem.